سرفصل مطالب
اجتماعی شدن در کودکان چیست؟
اجتماعی شدن در کودکان فرآیندی است که طی آن کودک یاد میگیرد چطور با دیگران تعامل داشته باشد. در فرآیند اجتماعی شدن کودک مهارتها، ارزشها و هنجارهای اجتماعی را فرا میگیرد و به عضوی فعال و سازگار در جامعه تبدیل میشود این فرایند از همان ابتدای زندگی آغاز میشود و تا بزرگسالی ادامه مییابد. اجتماعی شدن در کودکان فقط به معنای معاشرت با دوستان و صحبت کردن در میان یکدیگر نیست.
کودکان ممکن است با دوستان خود بازی و صحبت کنند، این امر به رشد آنها کمک می کند. در ابتدا ممکن است رها کردن کوچولوی شما سخت باشد، اما اجازه دادن به او برای شکوفه دادن برای بقیه عمر مفید خواهد بود. اجتماعی شدن در کودکان فرآیندی است که از طریق آن به افراد آموزش داده میشود که اعضای ماهر یک جامعه باشند.
اجتماعی شدن در کودکان راههایی را که مردم به باورهای جامعه و آگاهی از ارزشهای اجتماعی به دست میآورند، توصیف میکند. اجتماعی شدن در کودکان (تعامل با دیگران، مانند خانواده و دوستان) یکسان نیست. به عبارت دقیقتر، این یک فرآیند جامعه شناختی است که از طریق اجتماعی شدن در کودکان اتفاق میافتد. اجتماعی شدن در کودکان به بهبود سلامت روانی و عاطفی او کمک می کند و همین میتواند بر سلامت جسمی و روحی او تأثیر بگذارد. ارتباط محکمی میان افسردگی و اضطراب کمتر و عزت نفس بهتر، سطوح قوی تر همدلی و روابط قابل اعتمادتر وجود دارد.
اجتماعی شدن در کودکان به آنها کمک می کند یاد بگیرند که چگونه به طور مثبت و مناسب با دیگران تعامل کنند.
آنها یاد میگیرند که چگونه به نوبت، به اشتراک بگذارند و به احساسات و مرزهای دیگران احترام بگذارند. این مهارتها برای موفقیت در مدرسه و زندگی روزمره ضروری هستند. هنگامی که فرزند خود را در مهد کودک یا کارگاههای مادر و کودک ثبت نام می کنید،او را با سایر کودکان هم سن و سال خود و سایر بزرگسالان اجتماعی می کنید اجتماعی شدن در کودکان به آنها کمک میکند تا یاد بگیرند که چگونه به طور مثبت و مناسب با دیگران تعامل کنند.
اجتماعی شدن در کودکان فرآیند یادگیری نحوه تعامل با سایر اعضای جامعه است. این فرآیند شامل کسب آگاهی از هنجارها، ارزش ها و باورهای اجتماعی است که بر تعامل ما با دیگران حاکم است. اجتماعی شدن در کودکان از بدو تولد شروع می شود و در طول زندگی ما ادامه می یابد، اما به ویژه در دوران کودکی، زمانی که ما در حال شکل گیری احساس خود و یاد گرفتن جهت یابی در جهان هستیم، بسیار مهم است.
چرا اجتماعی شدن در کودکان اهمیت دارد
1- مهارت های ارتباطی
اجتماعی شدن در کودکان، آنها را قادر می سازد تا مهارت های ارتباطی لازم برای رشد و روابط سالم را به دست آورند. با تعامل با دیگران، کودکان یاد میگیرند که خود را مشاهده کنند، درک کنند و احساسات خود را بیان کنند. مهارتهای ارتباطی به اشکال مختلفی از جمله ارتباط کلامی و غیرکلامی وجود دارد .
2. اعتماد به نفس و استقلال
اجتماعی شدن به کودکان اجازه میدهد تا مهارتهایی را توسعه دهند که آنها را قادر میسازد تا فردی با اعتماد به نفس و مستقل باشند. با تعامل با افراد خارج از خانواده، کودکان در مواجهه با چالشها، عزت نفس و انعطاف پذیری بیشتری پیدا می کنند. کودکانی که انعطاف پذیری و اعتماد به نفس دارند نیز بیشتر درگیر ریسک پذیری سالم هستند، مانند تلاش برای فعالیت های جدید یا نزدیک شدن به یک غریبه.
3. اشتراک گذاری
خودمحور بودن یک گرایش رایج در کودکان خردسال است، به ویژه کودکان اول یا تک فرزند، زیرا ذهن آنها حول چیزهایی می چرخد که می توانند ببینند نه چیزهایی که نمی توانند ببینند یا تصور کنند. اجتماعی شدن در کودکان، آنها را تشویق می کند تا با دیگران تعامل داشته باشند و منابع و دانش خود را به اشتراک بگذارند، که به توانایی آنها برای تفکر خلاقانه و منطقی در بزرگسالی کمک می کند. علاوه بر این، به اشتراک گذاری و تعامل با دیگران به کودکان کمک می کند تا دوستان خود را پیدا کنند، که برای سلامت عاطفی و روانی کودک ضروری است.
4. دوستی
اجتماعی شدن به منظور دوستیابی در کودکان امری ضروری است. ایجاد گروههای دوستی برای کودکان از چند منظر مهم است، از جمله در گسترش دایره واژگان، پرورش روشهای مختلف تفکر و ایجاد خاطرات ماندگار. گروههای دوستی خارج از خانواده باعث میشود که کودکان بتوانند در نقاط عطف زندگیشان، مانند شروع مدرسه، شرکت در فعالیتهای ورزشی یا فوقدرسی، یا اولین اجراهایشان، به آنها تکیه کنند. دوستی پایه و اساس شبکه اجتماعی ما در تمام مراحل زندگی هستند و به کاهش استرس و افزایش سلامت روحی و جسمی ما کمک می کنند.
5-همدلی
همدلی یکی از مهارتهای اساسی است که کودکان باید در خود پرورش دهند زیرا آنها را قادر میسازد نسبت به دیگران مهربان و باملاحظه رفتار کنند. همانطور که قبلا گفته شد، تعامل اجتماعی نه تنها شامل صحبت کردن، که شامل شنیدن، مشاهده و پاسخ دادن هم هست. مشاهدهی کمک کردن به افراد آسیب دیده یا دفاع از کسی که با او بدرفتاری میشود یکی از نکات مهم در تعاملات اجتماعی است که تنها از طریق مشاهده آموخته میشود. کودکانی که همدل هستند، در بزرگسالی بردبارتر، پذیرا و انعطاف پذیرتر خواهند بود، زیرا مهارت های لازم برای رویارویی، برقراری ارتباط و ادغام مثبت در محیط های جدید را به دست خواهند آورد.
6.تقویت مهارت های حل مسئله
در تعاملات اجتماعی، کودکان با موقعیتهای مختلفی روبرو میشوند که فرصتی برای یادگیری مهارت حل مسئله و تصمیم گیری است.
7.توسعه هوش اجتماعی
هوش اجتماعی به توانایی درک و مدیریت روابط اجتماعی اشاره دارد. اجتماعی شدن به کودکان کمک می کند تا درک بهتری از دنیای اجتماعی اطراف خود پیدا کند.
8-. توسعه مهارت های زبانی
قرار گرفتن در معرض طیف گسترده ای از کلمات در سال های اولیه کودکی تأثیرات ماندگاری بر ذهن در حال رشد کودک دارد. برقراری ارتباط با طیف وسیعی از افراد در سنین مختلف به کودک شما کمک میکند تا بر مهارتهای کلامی تسلط یابد. مهد کودکها اغلب تمرکز ویژهای بر توسعه مهارتهای زبانی و هوش کلامی دارند. قصه گویی، نمایش و حتی مکالمه با کودکان، به کودک شما کمک میکند تا مهارتهای کلامی خود را تقویت کند. کودکانی که مهارت های کلامی کافی ندارند اغلب ناامید میشوند و در نتیجه انواع رفتارهای ضد اجتماعی از خود نشان میدهند.
9-آمادگی برای زندگی در جامعه
کودکانی که فرآیند اجتماعی شدن را بهتر میگذرانند، بیشتر میتوانند با دیگران همکاری کنند و به قوانین احترام بگذارند و در گروهها کار کنند.
منبع : https://www.childsplayelc.com.au/the-importance-of-socialising-for-kids/
کارگاههای مادر و کودک راهی برای اجتماعی شدن کودکان
یکی از راههای تقویت مهارتهای اجتماعی در کودکان شرکت در کارگاههای مادر و کودک است. برای اطلاعات بیشتر در خصوص کارگاههای مادر و کودک سعادت آباد با ما تماس بگیرید.